Grillowanie to świetny sposób na przygotowywanie potraw. Jednak wymaga ono specjalnych umiejętności, które w połączeniu z odpowiednim sprzętem i wysokiej jakości produktami dają najlepsze efekty. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaku swoich potraw jest ich uwędzenie. Poddanie produktów takiemu procesowi nada im orientalny, niepodrabialny smak i kuszący aromat.
Grill z wędzarnią to urządzenie, które odznacza się wysoką jakością i dostarcza ono dużej satysfakcji z przygotowania potraw. Co więcej, taki grill sprawia, że przygotowywanie jedzenia i jego spożywanie nabierają nowego wymiaru.
Wędzenie potraw na grillu – dlaczego warto?
Wędzenie potraw staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie jedzenia. Jeśli chcesz nadać swoim produktom szyku, warto zainwestować w odpowiednie urządzenie. Szlachetne, wędzone potrawy stoją w opozycji do wszystkiego, co jest popularne i banalne. Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów na przygotowanie żywności. Potrawy poddane procesowi wędzenia wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem oraz smakiem, które są nie do podrobienia. Ponadto, pożywienie przygotowane w ten sposób zachowuje walory smakowe na dłużej. Proces wędzenia sprawia, że żywność jest lepiej zakonserwowana oraz lepiej chroniona przed drobnoustrojami, grzybami i bakteriami.
Większość ludzi uważa, że wędzić można jedynie mięso, ewentualnie ryby. Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ wędzić można także sery, a również – co może zaskoczyć wiele osób – owoce i warzywa.
Zestawy do wędzenia – kliknij i sprawdź najlepsze propozycje!
Jaki grill do wędzenia wybrać?
Grill dedykowany do wędzenia charakteryzuje się specjalną pokrywką z wywietrznikami. To przez nie dym ucieka z grilla. W dodatku nie pozwalają one, aby temperatura wewnątrz uległa drastycznej zmianie. Grill przeznaczony do wędzenia może być:
- gazowy,
- węglowy,
- elektryczny.
W przypadku grilla węglowego materiał opałowy (czyli węgiel lub brykiet) musi pokryć się białym nalotem. To oznaka tego, że na ruszcie należy umieścić produkt, który chcemy uwędzić.
Mięso należy wędzić najlepiej wtedy, gdy jest ono surowe. Temperatura wewnątrz grilla podczas wędzenia powinna być niższa niż standardowa temperatura przy grillowaniu (powinna ona wynosić od 80 do 120 stopni Celsjusza). Taka temperatura sprzyja dobremu uwędzeniu się potraw, jednak niestety czas ich przygotowania znacznie się wydłuża.
Warzywa oraz owoce wędzą się najszybciej. Nieco więcej czasu wymagają ryby i mięso (ale tylko delikatne!). Niektóre rodzaje mięsa wymagają nawet kilkugodzinnej obróbki (przy tak długotrwałym przygotowaniu potraw najlepiej zaopatrzyć się w czujnik temperatury – zwiększa on bezpieczeństwo wędzenia i pozwala kontrolować cały proces).