Rodzaje mleka – które najlepsze?

W naszym kraju najpopularniejszym rodzajem mleka jest to pochodzące od krowy, jednak nie można zapominać, że istnieją również inne jego rodzaje – te pochodzące od owcy i kozie. Mało tego, na rynku dostępne są też inne rodzaje mleka, jak mleko mikrofiltrowane, w proszku, UHT czy pasteryzowane.

Mleko przyjmuje różne formy i używane jest do sporządzania napojów i potraw (naleśników, placków, wypieków). Wystarczy wspomnieć chociaż jogurt czy kefir, które dla wielu osób są ulubionymi napojami. Z mleka wytwarza się produkty, takie jak masło, śmietana czy sery.

Pozytywne właściwości mleka znane są już od tysięcy lat. Często mleko miało także znaczenie w wyznawanych kultach i religiach, gdzie używane było w ceremoniałach.

Różne rodzaje mleka

Dziś skupimy się na czterech rodzajach mleka – krowim, kozim, owczym i bawolim.

Z mleka bawolego powstaje np. włoska mozzarella. W niektórych sklepach można znaleźć produkty na bazie mleka bawolego, takie jak masło czy ser.

Z kolei mleko owcze jest bardzo popularne, jeżeli chodzi o sery.

Następnie, przejdźmy do mleka koziego, z którego wytwarza się np. hiszpański ser majorero. Inny znany produkt, przygotowywany na bazie mleka koziego, to ser halloumi.

Warto poświęcić chwilę, aby powiedzieć coś o mleku pasteryzowanym. To mleko, które zostało poddane obróbce termicznej, dzięki której usuwane jest z niego 99% bakterii. Inny plus pasteryzacji to wydłużenie czasu przydatności do spożycia. Pasteryzacja może być krótkotrwała lub długotrwała.

Inny popularny rodzaj mleka to mleko UHT, które powstaje na skutek sterylizacji przez 1-2 sekundy w wysokiej temperaturze. Dzięki temu giną drobnoustroje oraz ich zarodniki. Takie mleko ma bardzo długi proces przydatności do spożycia i może leżeć nawet pół roku – nie trzeba go trzymać w lodówce przed otwarciem.

Ciekawostka: na świecie występują różne nieznane bliżej Polakom rodzaje mleka. Są to napoje pozyskiwane np. od lamy, jaków, wielbłądów czy kobył.

Uwielbiasz pić kawę z mlekiem, ale Twój ekspres odmówił posłuszeństwa? Szybką pomoc znajdziesz tu: serwis ekspresów Zielona Góra.

Mleko dla alergików

Dla osób, które zmagają się z alergiami, poleca się mleko kozie, które rzadziej uczula, dlatego rekomendowane jest ono osobom z różnymi przypadłościami zdrowotnymi.

Inne mleka, które mogą pić osoby uczulone, to chociażby mleko bawole i ośle, które to są bogate w witaminy i substancje odżywcze.

Badania pokazują, że spożywanie mleka i różnych przetworów mlecznych w dzieciństwie ma dobry wpływ na układ kostny i zmniejsza ryzyko otyłości. U dorosłych mleko może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego, żołądka czy piersi.