Czym jest tak zwana żywność ekologiczna czy zdrowa żywność? (cz. 3)

Witaj w trzeciej części naszego poradnika! Kontynuujemy temat wymogów związanych z oznakowaniem produktów „eko”.

W przypadku, kiedy importer, dystrybutor, przetwórca czy producent chce posługiwać się nazwą „eko” lub „bio” jego towary muszą spełniać szereg wymogów. Unia Europejska reguluje sprawy związane z przetwórstwem, produkcją i oznakowaniem żywności ekologicznej w rozporządzeniu Rady i Komisji Unii Europejskiej. Istotna jest także polska ustawa z 2009 roku o rolnictwie ekologicznym.

Skąd wiem, że to, co kupuję to żywność ekologiczna?

Dzięki temu, że konsumenci są coraz bardziej świadomi, że zdrowa żywność jest bardzo ważna, a jej jakość znacząco przewyższa zwykłe produkty, rośnie moda na bycie „eko”, także jeżeli chodzi o żywność.

Ważnym krokiem ku ugruntowaniu wytycznych związanych ze znakowaniem produktów było ich ujednolicenie, co ułatwiło konsumentom ich rozpoznawanie. W tym celu stosuje się terminy BIO lub EKO i nimi znakuje się produkty. Obowiązkowe jest również oznaczania wyrobów ekologicznych wspólnotowym logiem produkcji ekologicznej. Obok logotypu winien znajdować się numer jednostki certyfikującej, której podlega producent, a także określenie rolnictwa. Wspomniany logotyp służy także do reklamy i promocji wyrobów uzyskiwanych w sposób ekologiczny.

Odpowiednie oznakowanie, zgodne z powyższym, oznacza, że producent produktu spełnił wszystkie wymagania, wynikające z ustawy o rolnictwie ekologicznym i posiada certyfikat odpowiedniej jednostki certyfikującej. Takie oznakowanie oznacza także, że co najmniej 95% składników było wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Produkty zaś były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowane według obowiązujących przepisów i wytycznych.

Nadaj smaku swoim potrawom: przyprawy jednorodne z Biozdrowy.

Czy produkty ekologiczne są drogie?

Na terenie UE produkty pozyskiwane w sposób ekologiczny, są droższe średnio o 45% od innych produktów spożywczych, które nie są określane jako „zdrowa żywność”

W Polsce, gdzie produkty ekologiczne dopiero zdobywają rynek, są one o wiele droższe niż w innych krajach UE, jednak przewiduje się, że ceny będą obniżać się wraz ze wzrostem popytu oraz rosnącą konkurencją.

Jednak produkty ekologiczne z pewnością nigdy nie będą sprzedawane po tej samej cenie co zwykłe produkty. Wynika to między innymi z tego, że w rolnictwie ekologicznym dochodzą dodatkowe koszty związane z certyfikacją i kontrolą.

Jeśli interesuje Cię temat żywności ekologicznej, zapraszamy do ostatniej części naszego poradnika!