
Witaj w trzeciej części naszego poradnika! Kontynuujemy temat wymogów związanych z oznakowaniem produktów „eko”.
W przypadku, kiedy importer, dystrybutor, przetwórca czy producent chce posługiwać się nazwą „eko” lub „bio” jego towary muszą spełniać szereg wymogów. Unia Europejska reguluje sprawy związane z przetwórstwem, produkcją i oznakowaniem żywności ekologicznej w rozporządzeniu Rady i Komisji Unii Europejskiej. Istotna jest także polska ustawa z 2009 roku o rolnictwie ekologicznym.
Skąd wiem, że to, co kupuję to żywność ekologiczna?
Dzięki temu, że konsumenci są coraz bardziej świadomi, że zdrowa żywność jest bardzo ważna, a jej jakość znacząco przewyższa zwykłe produkty, rośnie moda na bycie „eko”, także jeżeli chodzi o żywność.
Ważnym krokiem ku ugruntowaniu wytycznych związanych ze znakowaniem produktów było ich ujednolicenie, co ułatwiło konsumentom ich rozpoznawanie. W tym celu stosuje się terminy BIO lub EKO i nimi znakuje się produkty. Obowiązkowe jest również oznaczania wyrobów ekologicznych wspólnotowym logiem produkcji ekologicznej. Obok logotypu winien znajdować się numer jednostki certyfikującej, której podlega producent, a także określenie rolnictwa. Wspomniany logotyp służy także do reklamy i promocji wyrobów uzyskiwanych w sposób ekologiczny.
Odpowiednie oznakowanie, zgodne z powyższym, oznacza, że producent produktu spełnił wszystkie wymagania, wynikające z ustawy o rolnictwie ekologicznym i posiada certyfikat odpowiedniej jednostki certyfikującej. Takie oznakowanie oznacza także, że co najmniej 95% składników było wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Produkty zaś były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowane według obowiązujących przepisów i wytycznych.
Nadaj smaku swoim potrawom: przyprawy jednorodne z Biozdrowy.
Czy produkty ekologiczne są drogie?
Na terenie UE produkty pozyskiwane w sposób ekologiczny, są droższe średnio o 45% od innych produktów spożywczych, które nie są określane jako „zdrowa żywność”
W Polsce, gdzie produkty ekologiczne dopiero zdobywają rynek, są one o wiele droższe niż w innych krajach UE, jednak przewiduje się, że ceny będą obniżać się wraz ze wzrostem popytu oraz rosnącą konkurencją.
Jednak produkty ekologiczne z pewnością nigdy nie będą sprzedawane po tej samej cenie co zwykłe produkty. Wynika to między innymi z tego, że w rolnictwie ekologicznym dochodzą dodatkowe koszty związane z certyfikacją i kontrolą.
Jeśli interesuje Cię temat żywności ekologicznej, zapraszamy do ostatniej części naszego poradnika!